
    Podsumowanie wycieczki „Szlak Kulinarny Ponidzia i Powiśla” brzmiało tak: „W ciągu trzech dni odwiedziliśmy 2 województwa, 3 powiaty i 14 gmin”. Wycieczka odbyła się w dniach od 4 do 6 października br., jej koordynatorem była Buska LGD „Słoneczny Lider”, a uczestnikami byli min. dziennikarze, przedstawiciele biur turystycznych i przewodnicy. Ten trzydniowy wyjazd był doskonałą okazją do szerokiej promocji unikalnych walorów Powiatu Buskiego.
Podczas wycieczki po Szlaku Kulinarnym dziennikarze zorganizowali konkurs i oto jego wyniki:
Kategoria: MAGICZNE MIEJSCE
I miejsce        – Zalipie - wieś malowana
II miejsce       – Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie  i Kuźnia Smaków Henia Góry wraz z Kołem Gospodyń Wiejskich z Żabca
III miejsce      – Stary Młyn w Opatowcu Heleny i Marka Niedźwiedziów
Kategoria: SŁODYCZE 
I miejsce        – Pączki z Widuchowy Teresy Wrony
II miejsce       – Powidła ze śliwki Damachy Barbary Kapusty
III miejsce      – Sielecki Dżem Marchewkowy Marii Woźniak
Kategoria: TRUNKI 
I miejsce        – Nalewka ze śliwki Damachy Hotel Mateo
II miejsce       – Nalewka Miętowa Teresy Sowuli z Kikowa
III miejsce      – Wino czereśniowe ze skansenu Wsi Polskiej Morawian Stanisława Rasia
Nagroda specjalna – soki owocowo-warzywne Stowarzyszenia Kobiet Kreatywnych w Stopnicy
Kategoria: DANIA
I miejsce        – Karkówka z sosem z Damachy
II miejsce       – Kaczka z jabłkami z Zamku Dersława
III miejsce      – Kopytka z marchwi z Sielca Marysi Wożniak
Nagroda specjalna – pierogi mietelskie i kasza ze śliwkami - Koło Gospodyń Wiejskich Mietel
Nagroda specjalna przewodników – nalewka żurawinowa - Koło Gospodyń  Wiejskich z Żabca
foto: Ilona Marzec