| Ze zdrowym odżywianiem za pan brat! | 
		 		 | 
	
| Opublikował: Mateusz Olszewski. Przekazała do publikacji: Ilona Marzec. Autor i zdjęcia: Anna Gradzik. | |||
| czwartek, 02 marca 2017 | |||
| 
 
 Młodzież wykonywała badania antropometryczne dokonując pomiarów wzrostu, masy ciała, obwodu talii i bioder. Na tej podstawie uczniowie obliczali wskaźnik masy ciała BMI (Body Mass Index) oraz WHR (Waist Hip Ratio - rozmieszczenie tłuszczu podskórnego w organizmie człowieka). Uczniowie zobaczyli, w jaki sposób dokonuje się pomiaru grubości fałdów skórno – tłuszczowych w różnych miejscach ciała. 
 Następnie zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) młodzież pod czujnym okiem Pani dietetyk interpretowała wyniki oraz wyciągnęła wnioski, w jaki sposób żywienie wpływa na nasze zdrowie i jak należy zmodyfikować sposób odżywiania się. 
 Wykorzystując profesjonalny kalkulator dietetyczny Aliant uczniowie układali indywidualny, jednodniowy jadłospis, wybierając dietę ubogoenergetyczną, która ma zastosowanie w leczeniu osób z nadwagą i otyłością oraz zespołem metabolicznym. 
 Autor Anna Gradzik Zdjęcia Anna Gradzik 
  | 
|||
| Poprawiony: czwartek, 02 marca 2017 |