"Kulinarne podróże - przystanek Ukraina" Drukuj
Opublikował: Mateusz Olszewski. Przekazała do publikacji: Ilona Marzec.   
wtorek, 24 maja 2022
 

logoWszystko co dobre szybko się kończy…. Nasze kulinarne podróże po świecie również dobiegły końca. Dnia 16 maja 2022 roku uczniowie Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Broninie udali się w ostatnią wirtualną wycieczkę w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „KULINARNE PODRÓŻE – SMAKI ŚWIATA”.

Po zwiedzeniu dziewięciu państw znajdujących się na różnych kontynentach, tj. Europa, Ameryka Północna, Azja, ostatnim przystankiem była Ukraina. To kraj położony w Europie Wschodniej, jeden z sąsiadów Polski, który w ostatnich miesiącach bohatersko stawia opór w toczącym się konflikcie zbrojnym.

Spotkanie tradycyjnie rozpoczęło się od ustalenia położenia Ukrainy na mapie Europy, poznania symboli: barw narodowych, godła, flagi i hymnu, jak również waluty, języka, stolicy oraz państw sąsiadujących. Wychowankowie usłyszeli ciekawostki, z których słynie ten kraj, poznali liczne zabytki, dominującą religię. Mieli okazję podziwiać piękne, ręcznie wyszywane koszule zwane soroczkami, będące elementami ukraińskiego stroju ludowego, noszone zarówno przez kobiety, dzieci, jak i mężczyzn podczas różnych okazji.

Prezentacja pokazująca tradycje kuchni ukraińskiej pozwoliła przybliżyć wszystkim bogactwo i zróżnicowanie potraw, które mimo, że nie należą do wyrafinowanych, to jednak zachwycają swoimi niepowtarzalnymi smakami i aromatami.

Po krótkiej pogadance dotyczącej dramatycznych wydarzeń mających obecnie miejsce u naszych wschodnich sąsiadów, wychowankowie w geście przyjaźni z Ukrainą własnoręcznie przygotowali chorągiewki i kotyliony, a z wyciętych serduszek utworzyli hasło „SOLIDARNI Z UKRAINĄ”.

Jako podsumowanie części teoretycznej odbył się quiz sprawdzający wiedzę dzieci i młodzieży na temat krajów, które odwiedziliśmy podczas kulinarnych podróży czyli: Włoch, Polski, Węgier, Grecji, Stanów Zjednoczonych, Meksyku, Chin, Turcji, Francji i oczywiście Ukrainy. Przygotowany test nie sprawił wychowankom najmniejszych problemów, a dodatkowo usystematyzował ich wiedzę o poznanych państwach, ich tradycjach, zwyczajach, upodobaniach kulinarnych.

Zwieńczeniem spotkania było przygotowanie przez wychowanków tradycyjnego dania Ukraińców, jakim jest barszcz ukraiński. I tym razem, dla naszych młodych kucharzy, zadanie to okazało się łatwym do wykonania. Zupa smakowała wyśmienicie, potwierdzili to wszyscy mieszkańcy Ośrodka. Na zakończenie biesiady kulinarnej odbyła się degustacja sękacza - ulubionego deseru Ukraińców oraz kwasu chlebowego.

Niestety było to już ostatnie spotkanie w ramach realizacji innowacji pn. „Kulinarne podróże – smaki świata”. Pragniemy bardzo serdecznie podziękować WSZYSTKIM, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do realizacji naszych zajęć i pomogli w osiągnięciu zaplanowanych celów. Życzymy udanych podróży…. nie tylko kulinarnych!

 

Autorzy innowacji i tekstu: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech

Autorzy zdjęć: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech

 

Poprawiony: wtorek, 24 maja 2022