Kulinarne podróże - Przystanek Polska Drukuj
Opublikował: Mateusz Olszewski. Przekazała do publikacji: Ilona Marzec.   
czwartek, 01 kwietnia 2021
 

Zespół wykonujący zadania kulinarneZa nami kolejna podróż - starannie zaplanowana i wyczekiwana. W dniu 25 marca 2021 r. odbyło się drugie spotkanie pod hasłem ,,Przystanek Polska”.

Wychowankowie Ośrodka Szkolno - Wychowawczego w Broninie w ramach realizacji innowacji pedagogicznej pn.: „KULINARNE PODRÓŻE – SMAKI ŚWIATA” wzbogacili swoją wiedzę na temat kultury, zwyczajów i tradycji naszego kraju, ze szczególnym uwzględnieniem polskiej sztuki kulinarnej. Rozwijali także umiejętności praktyczne, niezbędne w codziennym życiu, poprzez samodzielne przygotowanie tradycyjnej polskiej potrawy. A jakiej? Zdradzimy niebawem.

Tym razem przystankiem na kulinarnym szlaku była nasza kuchnia narodowa. To ciekawe spotkanie uczniowie rozpoczęli od wirtualnej podróży po Polsce. Z zainteresowaniem oglądali prezentacje multimedialne o ojczyźnie, przypominające podstawowe informacje tj. położenie na mapie Europy, symbole narodowe, stolicę, największą rzekę, walutę, państwa sąsiadujące. Wychowankowie zwiedzili również miejsca i zabytki, które są wizytówką naszego kraju. Z uwagą słuchali ciekawostek o Polsce, sławnych ludziach, zwyczajach oraz o tradycyjnej kuchni, która jest bardzo różnorodna i wyjątkowo smaczna. Dowiedzieli się, że pierogami, bigosem i gołąbkami zachwycają się ludzie na całym świecie. Oglądali albumy, przewodniki po Polsce oraz bogato ilustrowane książki kucharskie. W tle rozbrzmiewały polskie przeboje, wprowadzając wszystkich w atmosferę dobrej zabawy. Na podsumowanie pierwszej, teoretycznej części, wychowankowie rozwiązywali krzyżówki, łamigłówki i rebusy oraz z biało - czerwonych elementów wykonywali flagę naszego kraju. Wszyscy doskonale poradzili sobie z zadaniami.

Wreszcie nadszedł czas na zajęcia praktyczne, czyli kulinarne. W radosnych nastrojach dziewczynki z I grupy wychowawczej udały się do nowocześnie wyposażonej kuchni dydaktycznej. Ubrane w odpowiednie stroje - kolorowe fartuszki i czapeczki, ufundowane przez naszych sponsorów, z zapałem przystąpiły do gotowania.

Przed nami Wielkanoc, więc kultywując tradycje i zwyczaje świąteczne dziewczynki przygotowały żurek wielkanocny, który jest tradycyjną polską potrawą. Przy pięknie nakrytym i udekorowanym stole można było już zasiąść do degustacji. Żurek wyszedł znakomity! Podany w chlebku, własnoręcznie upieczonym przez wychowanki, prezentował się i smakował wyśmienicie. Gabrysia, Marta, Angelika, Natalia poradziły sobie doskonale ze wszystkimi obowiązkami. To wspólne gotowanie, przygotowanie stołu i jego dekoracji sprawiły dziewczynkom wiele niezapomnianych wrażeń oraz zadowolenia i dumy z efektów swojej pracy. Pysznym żurkiem poczęstowani zostali również inni mieszkańcy Ośrodka, którzy z niecierpliwością czekają na następne zajęcia. Ciekawi jesteście dokąd wyruszymy w kulinarną podróż w kwietniu? Prosimy o cierpliwość. Już wkrótce kolejny przystanek na naszym kulinarnym szlaku po świecie pod nazwą „Kulinarne podróże – smaki świata”.  Serdecznie zapraszamy!

Szczególne podziękowania składamy naszym sponsorom - firmom: P4 PRĘDKI S.C. Artur Prędki, Maria Prędka z Szańca oraz S.D. DOM – Budownictwo Sebastian Szafraniec z Szańca za ufundowanie czapeczek oraz pięknych, kolorowych fartuszków kuchennych, na których widnieje logo naszych zajęć.

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych składamy najserdeczniejsze życzenia, dużo zdrowia, radości, smacznego jajka, mokrego dyngusa, mnóstwo wiosennego słońca oraz samych sukcesów!

 

Autorzy innowacji i tekstu: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech

 

Autorzy zdjęć: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech i Jarosław Tomala

Poprawiony: czwartek, 01 kwietnia 2021