„Kulinarne podróże – smaki świata” Przystanek Turcja Drukuj
Opublikował: Mateusz Olszewski. Przekazała do publikacji: Ilona Marzec.   
wtorek, 08 marca 2022
 

Wspólna degustacja24 lutego 2022 r. wychowankowie Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Broninie udali się w kolejną wirtualną wycieczkę dookoła świata. Tym razem, ósmym już przystankiem na szlaku kulinarnych wędrówek, w ramach realizacji innowacji pedagogicznej pod nazwą „KULINARNE PODRÓŻE – SMAKI ŚWIATA”, była Turcja. To piękny kraj o bogatej historii, kulturze i pysznej kuchni.

Tradycyjnie wizyta w Turcji rozpoczęła się od poznania położenia kraju, sąsiadujących państw, stolicy, waluty, symboli narodowych, a także największych zabytków oraz ciekawych miejsc -  Ankary i Stambułu. Wielkie zainteresowanie wzbudziła legendarna Kapadocja, uzdrowiskowe Pamukkale, starożytny Efez i słynna Troja. Wychowanków zachwyciły popularne kurorty z przepięknymi plażami, hotelami, restauracjami i tętniącymi życiem ulicami. Przedstawiona prezentacja multimedialna odkryła ciekawostki i zwyczaje, jakie kryje ten orientalny zakątek świata, należy do nich m.in. taniec turecki nazywany „gobek dans”.

W ten sposób, tanecznym krokiem wychowankowie zostali wprowadzeni w klimat kuchni tureckiej, która jak na położenie kraju przystało, jest mieszanką wpływów, zarówno azjatyckich, jak i europejskich. I mimo to, że jest bardzo rozmaita, jest stosunkowo prosta. Składa się przede wszystkim z mięsa (baranina i jagnięcina) i warzyw, wśród których króluje bakłażan. Ciekawostką okazał się sposób parzenia oraz serwowania przez Turków kawy i herbaty, będących ich ulubionymi, wręcz narodowymi napojami.

Część teoretyczna spotkania została zakończona ułożeniem puzzli przedstawiających największe atrakcje turystyczne Turcji, co jak się okazało, nie przysporzyło wychowankom żadnych problemów. Wręcz przeciwnie, poradzili sobie doskonale. Podobnie jak wychowankowie grupy I, którzy w części praktycznej, przystąpili do przyrządzenia tradycyjnej tureckiej potrawy, czyli kebaba. Po skomponowaniu wszystkich niezbędnych składników, szybko przystąpili do działania, efektem czego był pyszny kebab przy pięknie nakrytym stole. W takiej scenerii, w rytm orientalnej muzyki, przygotowane danie smakowało wyśmienicie. Tradycyjnie, jego smak poczuli również pozostali mieszkańcy Ośrodka, którzy zafascynowani kulinarnymi przygodami z niecierpliwością czekają na kolejne emocjonujące przeżycia.

Niestety, wszystko co dobre, szybko się kończy. Nasza podróż również powoli dobiega końca. Niemniej jednak, wszystkich zainteresowanych organizowanymi przez nas kulinarnymi wojażami po świecie, zapraszamy już za miesiąc na kolejny przystanek pod nazwą „Kulinarne podróże – smaki świata”.

Autorzy innowacji i tekstu: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech

Autorzy zdjęć: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech