KULINARNE PODRÓŻE - PRZYSTANEK GRECJA Drukuj
Opublikował: Mateusz Olszewski. Przekazała do publikacji: Edyta Gawor.   
piątek, 28 maja 2021
 

0120 maja 2021r. uczniowie Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Broninie udali się w kolejną wirtualną podróż. Tym razem celem wyprawy  stała się słoneczna Grecja. Było to już czwarte spotkanie w ramach realizacji innowacji pedagogicznej pn. „KULINARNE PODRÓŻE – SMAKI ŚWIATA”. Podczas zajęć wychowankowie mieli okazję dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o tym pięknym kraju. Poznali flagę, stolicę, położenie, historię, bogate dziedzictwo kulturowe, jak i najciekawsze zabytki tego uroczego zakątka, tj. Akropol, Partenon, Świątynię Zeusa. Dowiedzieli się, że Grecja była miejscem narodzin demokracji, Igrzysk Olimpijskich, podstawowych twierdzeń matematycznych, medycyny,  sztuki, architektury, teatru  i wielu innych dziedzin.

Prezentacja multimedialna pozwoliła wychowankom bliżej poznać klimat prawdziwej Grecji: kamienną zabudowę miast, wąskie uliczki, przepiękne widoki oraz różnorodne atrakcje turystyczne jak Meteory, największe wyspy – Kretę, Santorini, Rodos. Wprowadziła w świat greckich wynalazków, sławnych ludzi, zwyczajów i tradycji. Nie mniejsze zainteresowanie wśród uczestników spotkania wzbudziła Zorba, uznawana za tamtejszy taniec narodowy oraz miłość miejscowej ludności do zabawy i przepysznej tradycyjnej kuchni. W ten sposób wychowankowie Ośrodka dotarli do preferencji kulinarnych Greków, którzy uważają swoją kuchnię za najsmaczniejszą na świecie. Dominują w niej śródziemnomorskie smaki, proste przepisy, obfitujące w zdrowe produkty. Młodzież już wie, że na bazie owoców, warzyw, ryb, oliwy z oliwek, sera feta, przypraw Grecy potrafią w krótkim czasie przygotować smaczne dania o wdzięcznych nazwach: souvlaki, mousaka, horiatiki.

Na podsumowanie tej części zajęć wychowankowie poznali kilka podstawowych słów w języku greckim i sprawdzili swoje wiadomości mierząc się z pytaniami do krzyżówki.

Po omówieniu zwyczajów i tradycji kulinarnych Greków dziewczęta z grupy I udały się do kuchni, zabierając ze sobą produkty  do wykonania sałatki greckiej. Jak na tę kuchnię przystało było zdrowo, pysznie i kolorowo. Wychowanki z wielkim zaangażowaniem wcieliły się w role kucharek. Kiedy przygotowały stół, nie pozostało już nic więcej, jak poczęstowanie niecierpliwie oczekujących wychowanków Ośrodka. Tym razem degustacja odbyła się na powietrzu, w pięknej, majowej scenerii. Lekka i kolorowa sałatka grecka pobudziła wyobraźnię i zainteresowanie młodzieży, która zastanawia się gdzie wybierzemy się w ostatnią podróż kulinarną przed wakacjami. Możemy tylko zdradzić, że mamy ochotę na więcej, chcemy przekraczać granice i nie tylko, ponieważ jak mówi stare powiedzenie: „ apetyt rośnie w miarę jedzenia”.

Wszystkich zainteresowanych naszymi kulinarnymi podróżami po świecie zapraszamy już za miesiąc na kolejny przystanek pod nazwą „Kulinarne podróże – smaki świata”.

Autorzy innowacji i tekstu: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech

Autorzy zdjęć: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech i Jarosław Tomala