KULINARNE PODRÓŻE - PRZYSTANEK WŁOCHY Drukuj
Opublikował: Mateusz Olszewski. Przekazała do publikacji: Ilona Marzec.   
środa, 17 lutego 2021
 

logoPrzystanek Włochy” – pod taką nazwą 11.02.2021r. rozpoczęła się podróż dookoła świata, w którą wyruszyli wychowankowie Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Broninie w ramach realizacji innowacji pedagogicznej pn.: „KULINARNE PODRÓŻE – SMAKI ŚWIATA”.

Było to pierwsze spotkanie, z zaplanowanego cyklu dziesięciu zajęć, podczas których dzieci i młodzież wzbogacać będą swoją wiedzę na temat kultury, zwyczajów i tradycji innych krajów, ze szczególnym uwzględnieniem preferencji kulinarnych.

Inspiracją do opracowania innowacji ,,Kulinarne podróże – smaki świata” była troska o wszechstronny rozwój naszych wychowanków. Udział w tym przedsięwzięciu pozwoli im rozwinąć zainteresowania kulinarne, a przede wszystkim umiejętności praktyczne poprzez samodzielne przygotowanie narodowych potraw, pomoże nauczyć się organizacji pracy w kuchni. Mamy nadzieję, że podczas zajęć wychowankowie będą czerpać radość i satysfakcję widząc efekty swojej pracy – przyrządzone dania. Również konsumpcja przygotowanych przez uczestników potraw będzie doskonałą okazją do spożywania ich w dobrej atmosferze, odpowiedniego ich podania, nakrywania do stołu, poznawania zasad dobrych obyczajów oraz utrwalania nawyku kulturalnego zachowania się przy stole.

Pierwszym punktem kulinarnych podróży była kuchnia włoska. To właśnie potrawy tej kuchni, są jednymi z najbardziej popularnych w Europie. Uczniowie rozpoczęli od ustalenia położenia Włoch na mapie Europy, poznania flagi, zabytków, sławnych Włochów, wynalazków, zwyczajów i oczywiście kulinarnych upodobań, tradycyjnych potraw. Włoskie przeboje wprowadziły wszystkich w radosny nastrój. Niektórym wróciły wspomnienia… Przygotowana prezentacja multimedialna, albumy przedstawiające włoskie miasta i potrawy kuchni włoskiej sprawiły, że wychowankowie doskonale poradzili sobie z krzyżówką, która była zwieńczeniem części teoretycznej zajęć. Wszyscy już wiedzą co to jest Koloseum, Etna, gondola, gdzie odbywa się największy karnawał w Europie, kto produkuje luksusowe auta, jakie są preferencje kulinarne Włochów i wiele, wiele innych ciekawostek. Po części teoretycznej przyszedł czas na zajęcia praktyczne, czyli kulinarne.

Wyposażone w wiedzę i dobry humor wychowanki grupy I od razu przystąpiły do działania. Ich zadaniem było przygotowanie najpopularniejszej potrawy Włochów, czyli spaghetti bolognese. Jak się okazało wcale nie było to takie trudne, zwłaszcza gdy ma się do dyspozycji nowocześnie wyposażoną kuchnię dydaktyczną. Dziewczynki poradziły sobie doskonale, zarówno z gotowaniem, jak i pozostałymi obowiązkami, czyli nakryciem stołu i dekoracją. Wreszcie można było zasiąść do degustacji. Smakowało wyśmienicie. Palce lizać. Wszyscy byli zadowoleni z efektów swojej pracy. Czego chcieć więcej. Cel został osiągnięty! Pysznym spaghetti poczęstowani zostali również inni mieszkańcy Ośrodka, którzy nie mogą się już doczekać następnych zajęć kulinarnych.

Niedługo kolejny przystanek na kulinarnej mapie świata pod nazwą „Kulinarne podróże – smaki świata”. Gdzie? Informacje już wkrótce. Serdecznie zapraszamy!

 

Autorzy innowacji i tekstu: Agnieszka Śmiech i Małgorzata Kocjan


Autorzy zdjęć: Agnieszka Śmiech, Małgorzata Kocjan i Jarosław Tomala